Mısır Rekabet Otoritesi (ECA), internet sitesinde, Apple ve distribütörlerinin Mısır pazarını coğrafi olarak izole eden ve paralel ithalatı kısıtlayan münhasır anlaşmalar aracılığıyla rekabet hukukunu ihlal ettiklerine karar verdiğini duyurdu. Habere bakıldığında Apple’ın dikey anlaşmalar için en ağır kısıtlamalar arasında kabul edilen bölge münhasırlığına takılmış olduğu anlaşılıyor. Zira, ECA tarafından yapılan açıklamada; sağlayıcıların, distribütörlerine münhasır bölge tahsis etme ve bu bölgelere yapılacak aktif satışları kısıtlama hakkı bulunmakla birlikte, pasif satışları ve paralel ithalatı da engelleyerek tümüyle rekabete kapalı bir bölge oluşturmalarının rekabet hukuku açısından sorun teşkil ettiğine vurgu yapılıyor.
Açıklamada ECA tarafından yapılan inceleme sonucunda, Apple’ın pazarlama politikası ve dağıtım ağı aracılığıyla her türlü paralel ithalatı kısıtlayabildiğinin ortaya konulduğu bilgisine yer veriliyor. Apple’ın aynı zamanda hem Mısır dışındaki yetkili distribütörlerinin ürünlerini Mısır’a ihraç etmesini yasakladığı hem de Mısır’da bulunan tüm ithalatçılarının, distribütörlerinin ve Mısır’daki yetkili perakendecilerinin Apple ürünlerini Mısır dışındaki diğer kaynaklardan ithal etmesini kısıtladığının tespit edildiği belirtiliyor. Buna göre Apple’ın Mısır’a yapılacak tüm paralel ithalat imkanlarını kısıtladığı anlaşılıyor. ECA, bu durumun sonucu olarak Mısırlı tüketicilerin aynı ürüne daha ucuz fiyatlarla ulaşmasını engellediğini belirtiyor. Bu durumun marka içi rekabeti kısıtladığına dikkat çeken ECA, böylece Mısır’daki Apple ürünlerinin fiyatlarının farklı ülkelerdeki gümrük kısıtlamaları ve vergiler dikkate alınsa dahi aynı bölgede yer alan diğer ülkelere kıyasla daha yüksek olduğunu tespit etmiş durumda. Marka içi rekabetin dağıtım ağlarının verimliliğini arttırmaya ve distribütörler arasındaki fiyatları düşürmeye yardımcı olması bakımından oldukça önemli olduğu belirtilerek, söz konusu faydalar neticesinde, ürünün en düşük fiyat ile en yüksek kalite ve hizmet standartlarında tüketicilere sunulabileceğinin altı çiziliyor.
Sonuç olarak, bu tespit ve değerlendirmeler üzerine, ECA tarafından Apple’a söz konusu kısıtlamaları kaldırması için 60 gün verilmiş olup söz konusu kısıtlamaları kaldırmaması durumunda hukuki sürecin başlatılacağı ifade edilmiştir.